Anlita en webbyrå eller designa hemsidan själv?

Om du planerar att göra en hemsida (oavsett om det är som privatperson eller för en verksamhet) ställs man inför beslutet om man ska göra sidan själv, eller om man ska gå till en webbyrå för att få hjälp med saken. Det finns givetvis både för- och nackdelar med båda besluten. Men vilka är de egentligen?

Webbyrå – enklast

Om du inte har någon tidigare erfarenhet av att bygga hemsidor, kanske det känns mest angeläget att gå till en webbyrå. Du kan då berätta om alla dina idéer, betala dem, och sedan vänta på ett resultat. Om du inte är nöjd med resultatet är de allra flesta byråer snälla med att göra mindre justeringar tills du är det. Huvudsaken är att ni diskuterar processen. Och arbetet tillsammans, så finns sannolikheten att du kommer bli riktigt nöjd med hur det ser ut i slutändan.

Smakar det, så kostar det

Nackdelen är givetvis att en webbyrå kostar pengar. På senare år har det blivit betydligt billigare än vad det var för bara några år sedan. Det har med tiden blivit enklare att utveckla nya sidor, såväl för privatpersoner som webbyråer. Visserligen är det vissa byråer som fortfarande använder sig av gamla metoder, men dessa tar som regel ganska lång tid att implementera och gör det således svårare för dem att ta billigare priser.

Är du villig att lägga ned tid?

Om du är villig att lägga ned lite tid och energi på att lära dig grunderna i en plattform som till exempel WordPress, kommer du ganska snabbt att kunna skapa dig en egen hemsida. Faktum är att det finns mängder av gratis mallar och teman du kan använda dig av. En del skulle säga att det inte är mycket svårare än att sätta upp en företagssida på exempelvis Facebook.

Det går alltså att göra väldigt enkelt. Samtidigt är man begränsad i vad man kan göra med sidan om man inte har någon erfarenhet sedan tidigare. Du kommer, med lite grundkunskaper, att kunna göra en hemsida som ser bra ut. Om du däremot vill ha särskilda funktioner, och inte har någon erfarenhet av utveckling sedan tidigare, kan det vara bäst att anlita en webbyrå – även om det kan kosta lite grann.

Om du inte har den budget som krävs är det här alternativet du har. Möjligen kan du göra det mesta av sidan själv, för att anlita utvecklare för specifika funktioner du behöver hjälp med. Kostnaderna kommer då givetvis att bli betydligt lägre.